Jak se vypořádat s manipulátorem

O tom, Jak poznat manipulátora, jsem na tomto blogu už psala. Vztah s manipulátorem patří mezi opravdu nebezpečné vztahy. Manipulátora můžete potkat kdekoliv: v práci, v rodině, mezi známými, na sociálních sítích… Jeho cílem bývá získat od vás něco, co mu ve skutečnosti nechcete dát. Nespokojí se s prostým „ne“ – bude se vás snažit dotlačit k tomu, abyste uspokojili jeho požadavky, za každou cenu. Jeho hlavní zbraň? Citové vydírání.

Tentokrát si popíšeme několik taktik, jak se s takovým člověkem vypořádat, abyste nepřišli o zdravý rozum.

Říkejte NE

Ano, jak jsem již zmínila, není to vůbec jednoduché. Potřebujete k tomu velkou dávku vnitřního odhodlání na svém „ne“ trvat. Pomáhá k tomu si uvědomit, že vy sami jste zodpovědní za to, jak hospodaříte se svým časem a energií. Nenechte nikoho, aby ve vás vzbuzoval pocity viny.

Mějte úctu sami k sobě

Manipulátor se vás bude snažit přesvědčit, že nemáte žádnou hodnotu. Dost se o ně nestaráte, nejste dost laskaví, jste totálně neschopní…

Manipulátoři mohou nejlépe působit tam, kde narazí na nízké sebevědomí. Mějte sami k sobě úctu a důvěřujte svému úsudku. Nenechte manipulátora, aby vás neustále zpochybňoval. Vaše hodnota není v tom, co si o vás myslí ostatní lidé.

Přeneste pozornost na ně

Místo toho, abyste se obhajovali, zkuste přenést pozornost na ně. Ptejte se například:

  • Připadá ti to rozumné?
  • Máš dojem, že to, co po mě chceš, je fér?
  • Mám do toho podle tebe vůbec co mluvit?
  • Prosíš mě o něco, nebo mi to přikazuješ?
  • Co z toho podle tebe budu mít já?
  • Opravdu ode mne očekáváš, že…?

Tahle taktika ale funguje pouze u lidí, kteří nejsou patologickými manipulátory, spíše se v některých situacích k manipulaci uchylují. Když jim nastavíte takovými otázkami zrcadlo, jsou schopni sebereflexe a vezmou zpátečku.

Nereagujte hned

Pokud na vás někdo tlačí, řekněte, že potřebujete čas, abyste si to promysleli. Vezmete tím věci více do svých rukou a můžete si v klidu rozmyslet, jak budete postupovat dál.

Nevysvětlujte

Vysvětlování, proč něco nemůžete udělat, je na místě pouze u lidí, kteří s vámi jednají s respektem. Manipulátoři ale do této kategorie nespadají. Ať jim řeknete jakýkoliv důvod, proč něco nemůžete nebo nechcete udělat, vždycky budou mít nějakou odpověď – až vás nakonec dotlačí tam, kam chtějí.

Místo vysvětlování proto trvejte na „ne, nemám na to čas“ nebo „ne, nechci to udělat“ či jednoduše „ne, neudělám to a nebudu ti vysvětlovat, proč“.

Stanovte hranice

Když manipulátor stále jede svou, oznamte mu, že se s ním o tom bavit prostě nebudete. Pokud pokračuje, odejděte pryč. Pokud je jednání druhého člověka nepřijatelné, řekněte mu to. „Tohle je pro mne nepřijatelné“ nebo „Takové chování nebudu snášet“. Nakonec je to přestane bavit a najdou si jinou oběť.

Mlčte

Další taktikou, kterou můžete zvolit, je klidné mlčení. To nemusí být vůbec jednoduché, zvlášť pokud vás znejišťuje, když si na vás někdo vylévá vztek. Manipulátor ale živí svoje ego tím, že vytváří dramatické scény, takže když zvládnete na něho nereagovat, přestane ho to bavit.

Nenapravujte ho

Nesnažte se manipulátora nějak napravovat – akorát se chytíte do pasti nekonečného argumentování. Přijměte fakt, že nemá smysl snažit se dotyčného nějak přesvědčit či změnit. Není ve vašich silách donutit ho, aby se začal chovat jinak. Čím víc se budete obhajovat, tím víc bude překrucovat vše, co řeknete.

Vyhněte se proto zcela tomu, že byste na manipulátora útočili a obviňovali ho z manipulace. Akorát ztratíte nervy a celá situace se emocionálně vyhrotí. Nenechte manipulátora, aby vás okradl o váš klid.

Odstřihněte se

Nejen, že můžete odejít z konkrétní situace, kdy se na vás manipulátor snaží vyvíjet tlak, ale pokud se jeho chování vůči vám nemění, můžete se od něho úplně odstřihnout. V případě, že se jedná o příbuzenský vztah, to bývá složité, přesto je to ale možné.

Někdo může namítnout, že je přece potřeba dotyčnému odpustit. To samozřejmě ano, neznamená to ale, že budete dále setrvávat ve vztahu, který vás naprosto ničí.

Chcete vědět víc? Přečtěte si knihu:

Nenechte sebou manipulovat, Isabelle Nazare-Aga

Kniha popisuje, jak se chránit před různými typy manipulátorů, ať už jsou sympatičtí a kultivovaní, nebo tyranští. popisuje způsoby chování a vlastnosti více než třiceti typů manipulátorů.

Zjistíte, jak manipulátor komunikuje, navozuje pocity vina, svaluje zodpovědnost na druhé, zasévá svár, jedná s despektem, staví se sám do role oběti, mění své postoje nebo jak je lhostejný k potřebám druhých. Najdete v ní konkrétní životní příběhy i příklady dialogů v různých situacích. Autorka však čtenáře vede i k tomu, aby si uvědomili, že za každým podobným způsobem jednání nemusíme vidět jen manipulaci.

KOUPIT TUTO KNIHU

Tagy příspěvků:
, ,