Odpuštění má pozitivní vliv na naše zdraví

Mnozí z nás zažili pocit úlevy, když jsme se rozhodli někomu odpustit. Odpuštění má ale pozitivní vliv nejen na naši vnitřní pohodu, ale také na naše fyzické zdraví. Jaké jsou tedy zdravotní přínosy odpuštění?

Snižuje krevní tlak

V jedné známé vědecké studií o odpuštění a jeho vlivu na lidské tělo, která je nazvána „Proměna srdce“, vědci zkoumali 108 vysokoškoláků. Požádali je, aby si vybavili různé životní situace, kdy je někdo zradil. Pokud dotyčnému odpustili, měli nižší krevní tlak a pomalejší tep.

Prodlužuje život

Podle jedné studie nám opuštění prodlužuje život. Ale pozor – nikoliv v případě, že se jedná o tzv. podmíněné odpuštění, tedy tehdy, kdy lidé odpouštějí jen za předpokladu, že se mu ten druhý omluví. Omluva samozřejmě může v rámci procesu odpuštění pomoci, jde ale o to, že ji nemůžeme považovat za nezbytnou podmínku.

Posiluje se váš imunitní systém

Chronický hněv a úzkost, které doprovázejí neodpuštění, mají negativní efekty na naši imunitu. Studie z roku 2011 prokázala, že lidé, kteří naopak skutečně odpustí někomu, kdo je v minulosti zranil, mají vyšší hladinu bílých krvinek CD4, které jsou důležité pro obranyschopnost našeho organismu.

Snižuje cholesterol

Jste-li odpouštějícím člověkem, budete mít podle studie z roku 2003 nižší hladinu cholesterolu, než někdo, kdo v sobě dusí výčitky. Není úplně jasné, čím to je, ale vědci předpokládají, že to souvisí se stresem, který neodpuštění provází.

Zlepšuje spánek

Protože odpuštění uvolňuje vztek a napětí, lidem, co odpouští, se lépe spí. Naopak ti, co v sobě živí nenávist a touhu po pomstě, mají větší sklon k poruchám spánku.

Odpouštět se tedy vyplatí nejen pro naši psychickou pohodu, ale také pro naše tělesné zdraví.

 

Tagy příspěvků:
, , ,