9 mýtů o mateřství

Být mámou není vždycky snadné – zvláště pak, když vy nebo vaše okolí věří některému z mýtů o mateřství. Mohou být až paralyzující a dokáží podrývat sebevědomí. Jaké to jsou?

 

1. Mateřství je vždy naplňující, radostná role

Být matkou může být také velice únavné. Matky ve své roli zažívají zklamání, vztek, vyčerpání. A je to naprosto normální.

 

2. S dětmi doma zůstávají méně inteligentní ženy

A určitě by neuspěly v kariéře… To, že se žena rozhodne dát přednost času, který stráví s dětmi, před prací, je její svobodné rozhodnutí. O její inteligenci to nic nevypovídá.

 

mýty o mateřství3. Matka musí dělat vše správně

Protože jinak své dítě nenávratně poškodí! Neexistuje matka, která dělá všechno správně. Upřímně řečeno, představa, že bych měla zcela dokonalou matku, mne vlastně docela děsí… „Dokonalé“ matky totiž nedovolí dětem vyrůst.

Britský analytik a pediatr Donald Winnicott přišel s termínem „good-enough-mother“ neboli „dost dobrá matka“. Taková matka především poskytuje dítěti základní emoční podporu – to totiž úplně stačí. Naopak „perfektní“ matka, která okamžitě uspokojuje všechny potřeby svého dítěte, mu neumožní , aby se naučilo zvládat frustraci.

 

4. Pokud má dítě nějaké problémy, je to chyba matky

Představa, že za vše může matka a špatná výchova, je docela rozšířená. Jako matky míváme tendenci věřit, že za veškeré problémy, které naše děti mají, neseme zodpovědnost. Asi jsme nebyly dost trpělivé, dost přísné, věnovali jsme jim málo času nebo jsme jim stáli pořád za zadkem, byly jsme příliš důsledné či příliš svobodomyslné…

Samozřejmě je potřeba se snažit, ale na druhou stranu, zcela jistě každá máma někdy selže. No a co? Selháváme všichni. A selhávají také naše děti – dělají špatná rozhodnutí či se chovají nevhodně. Jsou to ale jejich rozhodnutí a jejich chování. Samozřejmě je někdy na místě se omluvit, ale pokud budeme neustále vysílat signály ve stylu „ach, je to jistě má chyba“, bude pro ně těžší přijmout vlastní zodpovědnost za své chyby.

 

5. Správná matka zajišťuje dětem bohatý program

Méně je často více. Zahltit děti neustálými aktivitami může znamenat nedat jim prostor na rozvíjení vlastních zájmů a na odpočinek. Může to také vest k nedostatku času na obyčejné společné povídání si. Je prima s dětmi něco podnikat, ale více aktivit neznamená automaticky hlubší vztahy – naopak mohou vytvářet falešný dojem o rodinné idyle.

 

6. Když se máma stará o své potřeby, šidí děti

Ignorovat své potřeby vede k tomu, že jsme vůči druhým zahořklé. Pokud žena svoje potřeby nezanedbává, může mít naopak mnohem více energie na to být dobrou mámou.

 

mýty o mateřství7. Požádat o pomoc je známkou slabosti

Žijeme v extrémně individualistické době a kultuře. Dříve měly matky mnohem větší podporu širší rodiny a komunity vůbec. V honbě za „nezávislostí“ pak má řada matek pocit, že všechno musí zvládnout samy.

Říci si o pomoc je ve skutečnosti známkou toho, že dobře rozumím svým hranicím, tomu, co zvládnu a co už ne. To vypovídá o zralosti, nikoliv o slabosti.

 

8. Vazba s dítětem se musí vytvořit okamžitě, jinak jste krkavčí matka

Děkuji tímto své tetě, která mi, když jsem jí volala, že se narodilo moje první dítě (v dřevních dobách bez mobilů, takže z automatu na chodbě porodnice), řekla: „Kdybys náhodou neměla hned mateřské pocity, tak si nemusíš připadat jako špatná nebo divná matka. Vztah s dětmi se vytváří postupně.

Vzhledem k tomu, že jsem byla po prvním porodu, který trval 35 hodin, opravdu vyčerpaná, a navíc jsem si měsíc nemohla sednout, žádná velká mateřská láska se ve mně ze začátku opravdu nevzedmula. Na radu svojí tety jsem si pak mnohokrát vzpomněla  a poslala ji dál.

 

9. Existuje jeden správný způsob výchovy

A to je ten můj! Takový přístup nejen rozděluje, ale také podceňuje sílu intuice v rodičovství. Ne vše pasuje všem rodičům, ne vše sedne všem dětem. I v rámci jedné rodiny je potřeba vůči jednotlivým dětem uplatňovat různé přístupy.

 

Závěrem

Mýty o mateřství nám mohou zbytečně otrávit život. Mějme rády svoje děti a mějme rády také samy sebe. Odpouštějme dětem a odpouštějme také sobě. A buďme si jisté, že to, co pro své děti děláme, to, co jim předáváme do života, má smysl.

Tagy příspěvků:
,