Jak se nezbláznit z Vánoc

Zatímco někteří se Vánoc nemohou dočkat, jiní by nejraději během vánočních svátků někam zmizeli a objevili se až v lednu. Obávají se stresu, rodinných sešlostí, pocitu povinnosti…

Vánoce ale můžeme mít takové, jaké si je uděláme. Jak se tedy nezbláznit z Vánoc?

Sepište si seznamy

Na rozdíl od mého dědečka z máminy strany, který měl neustále spoustu seznamů a kapku s nimi otravoval své okolí (promiň, dědo), já si je opravdu nedělám pořád a na všechno. Ale Vánoce bych bez nich nezvládla. A co jaké seznamy si tedy sepisuji? Především tyto:

  • seznam dárků – nápady a pak i zakoupené dárky
  • seznam cukroví, které chci letos upéct – a k tomu ingredience, které chci nakoupit
  • seznam dalšího jídla, které potřebuji na svátky nakoupit, abych nakrmila rodinu a návštěvy

Jak vypadají vaše seznamy? Nebo to zvládáte i bez nich?

Soustřeďte se na minimum

Co přesně je „nutné“, abyste měli hezké Vánoce? Ne dokonalé – úplně stačí hezké. Zapomeňte na třináct druhů cukroví, celovečerní pásmo koled či dvě stě dárků pro každé dítě.

Já zakotvila u následujícího – ovšem vaše minimum může vypadat jinak, například někdo klidně oželí stromeček a podobně.

  • adventní věnec
  • stromeček
  • jeden oblíbený druh cukroví pro každého člena rodiny
  • tři dárky pro každého – ale jo, bývá jich víc… 🙂
  • uklizeno tak, aby se doma o nic nezakopávalo
  • voňavá svíčka zapálená na záchodě – hned to u nás vypadá víc „nóbl“ 😀
  • prskavky
  • tři vánoční písničky u stromečku
  • foto našich tří dětí u stromečku

Cokoliv nad to, když se podaří, tak je to super, ale není to nutné. Jaké je vaše minimum?

Dělejte to po svém

Vážně nemusíte kopírovat Vánoce svých rodičů. Nebo ty z life stylových magazínů. Nebo ty vašich přátel. Udělejte si Vánoce takové, jaké vyhovují vám.

Dodržte tradice, které vám dávají smysl, baví vás a máte na ně chuť a čas. Přidejte si něco nového, chcete-li.

Nechte druhé žít

Děti nechtějí jít na Hodobožovou procházku? Prima, ať se válí u televize a vy si procházku užijte ve dvou! Někdo z rodiny nechce jíst kapra? To je toho, usmažte mu řízek (případně ať si ho usmaží sám 🙂 ).

Zkrátka, nechte je, aby si taky užili Vánoce po svém a neklaďte na ně zbytečné nároky, aby se chovali podle vašich představ.

Vyspěte se

Oslavy někdy svádí k tomu, abychom nedodržovali spánkový režim. Když se ale pořádně nevyspíme, býváme unavení a protivní. A když jsme protivní, tak není dobře ani nám, ani našemu okolí. Na spánek proto nezapomínejte.

Nečekejte zázraky

Já vím, jsou Vánoce, to by se přece nějaký ten mini zázrak stát mohl, ne? V reálu ale strejda Pepa bude mít s největší pravděpodobností pořád stejně blbé poznámky. Děti se budou chovat… jako děti. Vaše matka (nebo tchýně, teta… a tak podobně) vám jistě udělí nějaké nevyžádané rady.

Zkrátka, pokud chcete Vánoce přežít, nemějte nerealistická očekávání od druhých lidí. Vánoční rodinná sešlost není časem, kdy se vyřeší všechny dosavadní křivdy, ale spíše obdobím, kdy se nad ně povznést.

Je ale možné, že jsou příkopy tak hluboké, že by vám setkání způsobovalo jen bolest. V takovém případě je lepší pozvání odmítnout a být raději s těmi, se kterými je vám dobře.

Užijte si to!

Ať už budou vaše Vánoce jakékoliv, nezapomeňte si je užít. Pusťte si hezkou muziku, zapalte svíčky, někoho potěšte… protože o Vánocích rozhodně je důvod k radosti!

Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo; nad těmi, kdo sídlí v zemi šeré smrti, zazáří světlo… Neboť se nám narodí dítě, bude nám dán syn, na jehož rameni spočine vláda a bude mu dáno jméno: „Divuplný rádce, Božský bohatýr, Otec věčnosti, Vládce pokoje.“ (Izaiáš 8:1.5)

 

Tagy příspěvků:
, ,