6 mýtů o stresu

Nestíhám… Je toho na mě nějak moc… Jsem uhoněná… Nemůžu usnout… Bolí mě často hlava…

Slýcháte tohle od svých přátel? Nebo se to týká právě vás? Možná je ve vašem životě až příliš mnoho stresu. A možná, že věříte některému z mýtů, které se o stresu tradují. Pojďme se na ně mrknout.

1. Trocha stresu je prospěšná

Britští vědci prý zjistili, že když sledujete horory, vyvolává to stres, díky kterému hubnete. Poněkud podivný návod a štíhlost. Podporuje tak oblíbený mýtus, že zažívat trochu stresu je pro nás dobré. Ve skutečnosti je stres významným faktorem u 75-90% zdravotních problémů.

2. Bez stresu by byla v životě nuda

Prosím, prosím – chci se nudit! Někteří lidé jako by ani nebyli schopni bez stresu žít. Už si ani nepamatují, kdy ho neprožívali. Mají dojem, že by se bez stresu snad kousali nudou. Ovšem stres nám bere spoustu energie, kterou bychom mohli využít na věci, které nás těší a baví.

3. Nejlepší způsob, jak se zbavit stresu, je sport

Samozřejmě je zdravé se hýbat. Sport samotný vás však stresu nezbaví, jen vám na chvíli pomůže lépe zvládnout jeho důsledky. Podstatně účinnější je ale jednat přímo s příčinami stresu v našem životě.

4. Stres prožívají všichni stejně

Každý jsme jiný a pro každého z nás je stresující něco jiného. Co jeden zvládá levou zadní, z toho druhý dvě noci nespí. Nemá smysl se v tomto srovnávat s ostatními.

5. Na stres je nejlepší dát si panáka

Řada lidí řeší stres alkoholem, který jim přinese zdánlivou úlevu. Podle studie na toto téma ve skutečnosti alkohol zvyšuje hladinu našich stresových hormonů.

6. Pouze negativní situace jsou stresující

Na to jsem organizovala již příliš mnoho svateb, abych takovému nesmyslu věřila. Stres mohou přinášet i chvíle, které  jsou pro nás veskrze pozitivní. Podobně stres přináší například cestování, i když se zároveň těšíte, nebo třeba stěhování do hezčího bydlení. Pro řadu lidí jsou významným stresorem Vánoce a to i tehdy, když je to pro ně oblíbené období v roce.

Závěrem

Pokud trpíte ve svém životě stresem, je důležité vybudovat si strategie, které vám pomohou najít mír pro vaši duši.

Co jste zjistili, že vám pomáhá? Při jaké činnosti se cítíte uvolnění? Jak odpočíváte?