10 tipů, jak omezit stres o Vánocích

Potkala jsem v životě řadu lidí, kteří se mi svěřili, že nemají rádi Vánoce – jsou pro ně obdobím stresu a shonu. Myslím, že to je škoda. Nebudu se tvářit, že mám vánoční přípravy v malíčku a vždy je zvládám s přehledem. Ale během let jsem se naučila pár věcí, které mi kolem Vánoc usnadňují život, a ráda se o ně s vámi podělím.

1. Stanovte si priority

Rozhodněte se, co vy sami považujete za „vánoční minimum“, aby vám Vánoce připadaly hezké. Proberte i s ostatními členy rodiny, jaké jsou jejich představy. Pak přemýšlejte, co z toho by se dalo ještě vypustit a co rozhodně ne. Něco přidat se dá vždycky, budete-li se na to cítit.

Například se můžete dohodnout, které cukroví máte kdo nejraději a to dělat přednostně – co na tom, že to budou „jen“ dva, tři druhy. Až když zbude čas a nálada, můžete napéct ještě něco. A nebo taky ne.

2. Naplánujte si návštěvy

Včas se širší rodinou proberte jejich představy o tom, kolik času chtějí s vámi strávit, a sdělte jim naopak svou představu. Příbuzní dokáží být nároční – ale vy jim nemusíte na vše kývnout. Nebojte se říci „ne“, pokud jsou pro vás jejich požadavky příliš zatěžující. Naplánujte si jen tolik  návštěv, kolik zvládnete v klidu.

3. Dárky nenechávejte na poslední chvíli

Včas si připravte dárky k Vánocům – ať už je kupujete nebo vyrábíte. Dárky si promyslete a určete si rámcový rozpočet. Napište si seznam, noste ho s sebou a průběžně ho doplňujte a kontrolujte, zvláště, pokud máte sklon k impulsivním nákupům.

Pokud to jen lze, nakupujte online. Nejste si jistí, co by vaše blízké potěšilo? Požádejte je, aby si sepsali seznam přání.

Hledáte inspiraci na dárky? Pořiďte svým blízkým trochu jiný dárek nebo takový, který jim bude dělat radost celý rok.

4. Vypomozte si s kamarády

Vyměňte si tipy na vhodné dárky, pohlídejte si děti v době nákupů, podělte se o cukroví, jděte společně koupit stromeček… nebo si jen poskytněte vzájemnou „morální podporu“.

5. Přijměte, co nemůžete změnit

Některé věci nezměníme, například to, jak se druzí chovají. Když přijmeme, že nemáme všechno a všechny pod kontrolou, a místo toho se budeme soustředit na to, co ovlivnit můžeme, dost se nám uleví.

6. Co jde, udělejte dopředu

Napište přání k Vánocům, nakupte balicí papíry, vyrobte vánoční dekorace, připravte si těsta do mrazáku.

Zkrátka cokoliv lze udělat v předstihu, v předstihu udělejte. A pokud píšete blog, napište si vánoční články měsíc dopředu – jako já tenhle 😀 .

7. Rozdělte práci

Je zbytečné se strhat, když jsou kolem ostatní, co mohou pomoci. Pokud u vás doma má být velké rodinné setkání, zadejte každému, co má přinést. Požádejte děti, aby ozdobily stromeček nebo prostřely. Nákup si nechte dovézt.

8. Jezte to, co máte všichni rádi

Nemáte doma rádi kapra? Tak proč ho mít na Vánoce? Tradice nám nemají způsobovat zbytečné nervy. Uvařte si to, co vám chutná. Jídlo byste si přece měli užít. Zároveň přemýšlejte nad variantami, které vám nedají tolik práce.

9. Odpočívejte

Jděte na procházku. Napusťte si vanu. Začtěte se do knížky. Štrikujte. Pořádně se vyspěte. Válejte se v posteli. Zkrátka odpočívejte. Jinak se na Štědrý den sesypete – a to by asi nebyly zrovna veselé Vánoce.

10. Odevzdejte Vánoce Bohu

Během adventu si každý den udělejte čas na modlitbu a čtení Písma. Pokud máte ve vašem sboru na Štědrý den bohoslužby, zúčastněte se jich. Pokud máte sklony k perfekcionismu, jako já, dejte svá očekávání „dokonalých Vánoc“ Bohu a spolehněte se na něj.

Závěrem

Když snížíme svá nerealistická očekávání, rozdělíme práci a zaměříme se na to hezké, co Vánoce přinášejí, tak bude vánoční čas příjemný a radostný. A i když náhodou něco nevyjde přesně podle plánu, můžeme je prožít jako čas vděčnosti, pospolitosti a nové naděje.

A jaké jsou vaše osvědčené tipy na klidné Vánoce?

Tagy příspěvků:
,