Jak si dávat najevo vděčnost

Každou chvíli lze někde narazit na článek o tom, jaké jsou „zaručené klíče ke skvělému manželství“ či „jak zachránit manželství“ a podobně. Podle nejnovějších výzkumů to ovšem vypadá, že jednou z hlavních ingrediencí dobrého vztahu je něco zcela jednoduchého: vyjadřovaná vděčnost.

Podle studie, kterou zveřejnil časopis Personal Relationships, je to, zda si manželé umí navzájem úplně obyčejně poděkovat, důležitým ukazatelem toho, zda bude manželství dlouhodobě dobře fungovat. Takže na tom obligátním „Merci za to, že jsi“ asi přece jen něco bude.

Dokonce i když vztah prochází náročným obdobím či konflikty, vzájemné vyjadřování vděčnosti může významně zlepšit jeho kvalitu. Každý z nás se totiž chce cítit uznávaný a být oceňovaný svým partnerem – a když se to děje, snáze pak překonáváme nepříjemné chvíle, které se objeví v každém manželství.

Za svého manžela jsem opravdu vděčná a nijak se tím netajím. K čemu by ale bylo, kdybych o tom psala články, ale nikdy mu to neřekla osobně. Základním vyjádřením vděku je jednoduché „děkuji“. Ale můžeme zkusit i jiné způsoby, jak dát tomu druhému najevo, že ho oceňujeme.

Zajímejte se

Každý den najděte chvíli na naslouchání partnerovi. Zeptejte se ho, jaký měl den a skutečně se zajímejte o odpověď. Vyptejte se na podrobnosti. Vraťte se k tomu, o čem jste se bavili před časem, například: „Tuhle jsi mi vyprávěl o tom kolegovi z práce, jak je na tom teď?“ Každý potřebujeme, aby se někdo o nás zajímal a skutečně nám naslouchal.

Něčím překvapte

Nemusí to být nic převratného. Může to být drobný dárek, dřívější návrat z práce, kytka do vázy, oblíbené jídlo k večeři…

Buďte iniciativní

Udělejte za svého partnera něco, co neradi dělají, aniž by vás o to poprosil. Umyjte záchod, posekejte trávu, zajeďte s autem do pneuservisu.

Napište to

Poděkujte písemně. Stačí malá kartička do kapsy, sms nebo zpráva v Messengeru.

Složte kompliment

Nějaký kompliment by měl zaznít každý den. Je přece jednoduché pochválit šaty, příjemnou vůni, uvařenou večeři či pracovní úspěch.

Oceňte ho/jí před dětmi

Dvě mouchy jednou ranou: potěšíte partnera a ještě tím učíte děti, jak je vyjadřovaná vděčnost důležitá.

Přidejte objetí nebo pusu

Nikdy nepodceňujte sílu laskavého doteku.

Poděkujte

A nejen obligátním „děkuji“. Zkuste „díky, jsem vděčná, že jsi…“ nebo „všiml jsem si, žes…“ Nestojí to ani korunu a dokáže to s vaším vztahem udělat divy.

 

Jaké jsou další způsoby, jak dáváte svému
partnerovi či partnerce najevo vděčnost?
 
Tagy příspěvků:
, , ,