Mýty o závislostech aneb „mám to pod kontrolou“

Za tento článek děkuji Mgr. Veronice Tiché, která se závislými na drogách a alkoholu pracuje již téměř dvacet let. Vystudovala sociální pedagogiku a řízení neziskových organizací. Pracuje jako lektorka preventivních programů na ZŠ. S manželem Petrem vedou komunitu pro závislé Bétel.

Hlavním posláním této komunity v Kralupech nad Vltavou je vytvářet bezpečné prostředí, ve kterém se lidé přirozenou cestou naučí zdravému životnímu stylu. Členové komunity pracují v sociálním podnikání a tak přispívají na své ubytování, stravu a péči. Díky tomu je pobyt zcela zdarma.

Komunita je součástí křesťanské organizace Betel International, jejíž komunity v současnosti fungují už ve více než 20 zemích.

Mýty o závislostech, kterým věří závislí

 

Mám to pod kontrolou

Tím, kdo si první všimne, že uživatel drog/pijan má problém, je téměř vždy jeho okolí. Jisté je, že okolí si problému všimne přesně ve chvíli, kdy ten dotyčný svoje braní/pití pod kontrolou už nemá. Když ho pod kontrolou má, okolí totiž nemá šanci nic ani tušit.

 

Když mi léky předepsal lékař, nemohou mi přece ublížit a nejsem žádný feťák

Pravda je taková, že léková závislost je jedna z nejhůře léčitelných, nejkomplikovanějších a také těžce diagnostikovatelných závislostí. Dotyčný totiž léky potřebuje a jeho blízcí jen těžko posoudí, kolik léků bere, kolik jich skutečně potřebuje a jaký by byl jeho stav, kdyby dávky snížil nebo léky úplně vysadil.

Varujícími signály jsou změněné stavy uživatele, nadměrná spavost či naopak aktivita, střídání psychiatrů, dodávky léků poštou namísto vyzvedávání v lékárně na lékařský předpis apod.

 

Když přestanu brát drogy (chlastat), bude všechno v pořádku

Opak je pravdou. Po vysazení návykové látky se většinou zjeví všechny problémy, který dotyčný svou závislostí medikoval nebo držel pod kontrolou. Čeká ho dlouhá cesta vyžadující hodně odvahy, upřímnosti a poučitelnosti. Musí se postavit „obrům“.

 

Abstinuju 3, 4, 9 … měsíců, jsem z toho venku

Smutný mýtus, který velmi často vede k relapsu a v horším případě recidivě. Každý abstinující musí být na pozoru. Jestliže má za sebou několikaletou závislost, jen stěží bude za několik málo měsíců dostatečně silný. Větší nebezpečí než ostatním, že do závislosti znovu spadne, mu hrozí doživotně.

 

Mýty o závislostech, kterým věří ostatní

 

Určitě existuje nějaký způsob, jak ho vyléčit, i když sám nechce

Bohužel NE. Léčba závislosti není pro ty, kdo jí potřebují, ale pro ty, kdo jí zároveň chtějí.

 

Úspěšně absolvoval léčbu, je zcela zdráv

Bohužel NE. Na angínu lze předepsat antibiotika a po jejich dobrání je člověk naprosto zdráv. Po propuštění z léčby závislosti, je člověk v podstatě nejzranitelnější a nejslabší vůbec. Léčba probíhá ve skupinách, kde se neustále hovoří, společně pracuje, jí a žije. Samota, kterou člověk po propuštění z léčby prožívá je doslova hmatatelná. Potřebuje veškerou podporu, kterou může dostat, protože zakouší situaci, kterou nikdy před tím nezažil, je venku bez drog a má normálně žít.

 

Když děti pořádně vystrašíme, nikdy se toho ani nedotknou

Strašení nepomáhá. Funguje otevřená a pravdivá komunikace, říci jim o drogách pravdu. Třeba tu, že první dávka je většinou strašně příjemná, kdyby nebyla, proč by si to všichni ti feťáci brali po druhé. Ve výchově nechat děti čelit jejich vlastním problémům, nikoliv vše vyřešit za ně. Úměrně věku pozvolna zvyšovat jejich frustrační toleranci, nenaplňovat okamžitě jejich požadavky. Měly by umět čekat třeba na koupi nového mobilu, měly by samy zvládat školní úkoly, úklid pokoje, neměly by být přetěžovány, ale zároveň by měly umět trávit smysluplně svůj volný čas.

 

Feťáci za to nemůžou, jsou to slabí jedinci pocházející ze šílených poměrů aneb to by se našim dětem stát nemohlo

Feťáci jsou ve všech druzích rodin a mají různé osobnosti. Ano, vědecké výzkumy přišly na to, že děti z rozvrácených rodin, chlapci bez otců nebo s násilnickými otci inklinují k závislostem, ale je dostatečné procento „černých ovcí“ z rodin, ve kterých by závislého nikdo nečekal.

 

Kdyby moje dítě bralo drogy, hned bych to věděl

Nevěděl/a.

 

Absťák je hrůzostrašný stav, při kterém závislý potřebuje lékařský dozor a medikaci

Odvykací stav (lidově absťák) závisí na látce, ze které dotyčný odvyká. Nejnebezpečnější absťák mají alkoholici, ti mohou v důsledku šokového stavu, kterému se odborně říká delirium tremens, i zemřít. Nepříjemný odvykací stav mají i uživatelé opiátů. U pervitinu není tělesný odvykací stav vůbec. Obecně platí, že představy šílejících narkomanů v absťáku jsou přemrštěné. Za dvacet let praxe jsem viděla stovky závislých projít odvykacím stavem bez jakékoliv medikace, jen s přátelskou podporou.

 

Závislost na drogách je horší, než alkoholismus

Nevím, kde se tento mýtus vzal. Snad proto, že je alkohol legální? Jsme jedna z nejtolerantnějších zemí k alkoholu a vypijeme ho nejvíce? Alkohol má při konzumaci ve velké míře fatální důsledky na zdraví, odvykací stav může být smrtelný, počty alkoholiků daleko převyšují počty uživatelů nelegálních drog, může vést k předávkování. Když se spolu baví blízcí uživatelů drog a alkoholiků, mají v podstatě stejné zkušenosti.

kluci z Bételu

 

Závěrem: Jak pomoci závislému po léčbě?

Nepotřebuje žádné zbytečné rozmazlování a litování, ale přímou komunikaci, hluboké přátelství, přísný dohled a otevřenou reflexi přátel. O ty ale díky závislosti přišel, tudíž jsou zde jen ti, se kterými bral drogy a ti mu pochopitelně nepomohou. Když hledání nových přátel vzdá, je na půl cesty zpátky do průšvihu.

Zde je ohromný prostor pro církve, který zatím bohužel, pokud vím, nevyužívají. Bylo by asi dobré otevřít nějaký dialog, přinést příklady dobré praxe a najít cestu, jak by církev mohla absolventům léčby pomáhat a to nejenom těm, které sama do léčby poslala.

 

Chcete pomoci komunitě Bétel?

Můžete poskytnout finanční či věcný dar nebo využít jejich služeb. Bétel provozuje dobročinnou nábytkovou farmu a nabízí také stěhování (doporučuji – už nás stěhovali dvakrát a jsou vážně skvělí!). Oba tyto projekty slouží jak k zajištění finanční soběstačnosti komunity, tak k vytvoření pracovních návyků jejích klientů.

Tagy příspěvků:
, ,