Jitko, krávo! aneb výlet na farmu Bláto

Před časem byl můj muž nemocný, nudil se a tak si pouštěl televizi. Díky tomu se dozvěděl o Farmě Bláto a naprosto se pro tento projekt nadchnul. Farma se nachází, jak jinak, v obci Bláto, což je blízko Uhlířských Janovic, okres Kutná Hora. Díky svým majitelům, manželům Šichovým, vstal bývalý státní statek z popela a postupně se proměňuje v moderní farmu s prvorepublikovou atmosférou. Oni sami o tom na svých stránkách říkají:

„Našim zvířatům se věnujeme s lázeňskou péčí a oni nám za to oplácejí výborným kvalitním mlékem z pastvy… Naše krávy jsou pasené jen na jetelotravním a lučním porostu. V kravínu jsou krmeny pouze senem a jádrem. Na naší farmě je zcela zakázáno krmit mléčný dobytek siláží či senáží.“

Z mléka se pak na farmě vyrábí sýry švýcarského typu. Manžel se rozhodl, že to chce vidět na vlastní oči. Pustila jsem se tedy do organizace výletu – a protože učím doma našeho nejmladšího, pojala jsem to rovnou jako exkurzi pro skupinu domškoláků. Dětí a dospělých se na Farmě Bláto tak ocitla asi dvacítka.

Na farmě se chovají především krávy, jako první nás ale uvítala tahle modelka – moc ráda se fotila, vyloženě si užívala, jak se před námi může nakrucovat. Koz je na farmě celé stádečko.

Potkali jsme také rozkošná telátka. Hleděla na nás moudrým pohledem.

Netradiční atrakcí farmy jsou pávi – nedávají sice mléko ani jiný hmotný užitek, ale jsou impozantní.

Farma se postupně rekonstruuje – oceňuji, že se tak děje s citem.

Část naší výpravy.

Pracujeme na pracovních listech.

Honza se s láskou začetl do knihy z místní knihovničky. Via mala je jedna z knih, kterou četl kdysi dávno a udělala na něj tehdy velký dojem – bylo to tedy milé shledání, na farmě nečekané.

Přišel čas prozkoumat kravín. Každá kráva na farmě má své jméno. Našli jsme tu mimo jiné Prdelku a dokonce i Jitku!

Něco nám to připomnělo…

Krávy se tu mají vážně dobře. Mimo jiné mohou chodit do a z kravína, jak se jim hodí, a aby se v noci příjemně vyspaly, mají i vlastní polyuretanové matrace.

Nakoukli jsme do výrobny sýrů. Paní lektorka a pan sýrař nám vysvětlili celý proces. Mimo jiné se každý bochník sýra celých 3-9 měsíců denně ručně obrací a potírá solí.

Na Farmě Bláto se pořádají sobotní akce s ochutnávkami i kulturním programem. Před odjezdem jsme si nakoupili skvělé sýry, tvaroh a jogurtové nápoje a ochutnali jsme jedinečnou domácí zmrzlinu.

Výlet dopadl ke všeobecné spokojenosti.

Na závěr Jonatanovo doporučení:

„Doporučuji vám tam jet kvůli dobrým švýcarským sýrům a zvířatům. Dávám čtyři hvězdičky z pěti.“

 

1 komentář

přidat komentář