7 tipů na trochu jiné dárky

Jsem v zásadě dárkový typ. Ráda dárky dávám a ráda je také dostávám. Dárky pro mne nejsou nutně výrazem materialismu, ale toho, že na sebe navzájem s tím druhým myslíme, a také připomínku největšího Dárce.

Zároveň chápu, proč řada lidí před Vánoci naříká nad nakupovacím šílenstvím spojeným s návaly lidí v obchodních centrech a frontami na poště a nejraději by tuhle součást Vánoc škrtli. Tady je pár tipů, jak si dárkování usnadnit a možná mu dát i jiný rozměr.

Něco vyrobte

S údivem zjišťuji, že někteří lidé vyrobený dárek nepovažují za dostatečně hodnotný – pro mne má přidanou hodnotu právě práce, kterou do něho dotyčný vložil.

Skvělou inspiraci najdete na Pinterestu. Můžete vyrobit svíčky, mýdla, šperky, šumivé bomby do koupele, můžete pomalovat hrníček fixami na porcelán, něco uplést…

Jedlé dárky

Připadáte si na výše uvedené málo šikovní? Tak co třeba jedlé dárky? Co třeba domácí čokoládové lanýže, vanilkový extrakt, ve sklenici navrstvené ingredience na domácí pečení cookies s návodem?

Skvělé jsou také aromatizované olivové oleje, banánový chlebíček, domácí marmelády, mandle pražené v cukru či staročeský plněný perník. To vše jsem během let darovala, vždy s velkým úspěchem.

Napište povídku

Pokud máte spisovatelské vlohy, napište pro svého blízkého povídku nebo třeba báseň. V pěkném grafickém zpracování to bude skutečně originální dárek. Nebo pokud máte doma psací stroj, nadatlujte svoje dílo na něm.

Mimochodem můj starší syn takto ve svých pěti letech zabodoval vlastní knížkou „O malém dinosaurovi Rexovi“ (zapisovala jsem jednotlivé kapitoly tak, jak mi je diktoval), kterou obdaroval nejen své příbuzenstvo, ale i kamarády.

Darujte předplatné

Předplatné časopisu, lístky do divadla, do kina či na koncert, rodinná vstupenka do ZOO – nákup těchto dárků zvládnete po internetu a nemusíte kvůli nim stát žádné fronty. Stačí se jen trefit do vkusu obdarovávaného. Několik nápadů na netradiční předplatné najdete tady.

Vyberte voucher

Voucher např. do dobré restaurace, do knihkupectví, do oblíbeného obchodu s oblečením může být výhrou. Samozřejmě je důležité obdarovávaného dobře znát. Pokud nečte, jak je rok dlouhý, poukázka na knihy bude působit poněkud divně. Ale někdo jako já, bere vše, co bylo zmíněno 🙂

Věnujte kurz

Záleží na zájmech obdarovaného. Já měla velký radost z kurzu floristiky. Někoho potěší jazykový kurz, fotografický kurz (doporučuji kurzy s Jaromírem Santlerem), cukrářský kurz… možností je spousta.

Páchejte dobro

Moje děti dostaly jeden rok od babičky adoptované zvířátko v ZOO, my jsme zase prarodičům jednou darovali kozu – skutečný dárek od Člověka v tísni.

Vyberte si charitativní či humanitární organizaci, která je vám něčím blízká, a domluvte se v rodině, že to, co ušetříte za dárky, věnujete na nějaký bohulibý účel. Za sebe doporučuji zmiňovanou organizaci Člověk v tísni, dále Adru nebo třeba Komunitu Bétel, ve které se léčí závislí a o které jste si mohli přečíst tady na blogu.

A co vy – máte nějaké osvědčené nápady na „jiné“ dárky?

 

Tagy příspěvků:
,