5 knih o manželství, které stojí za přečtení

Knih, které zaručují, že po jejich přečtení budete spolu žít „šťastně až do smrti“, je na trhu hromada. Stojí za to vůbec některé z nich číst? Nejsou to jen žvásty a nepraktické rady, na nichž se kdosi snaží vydělat? Některé knihy takové skutečně jsou, těchto pět ale mohu s klidným svědomím doporučit.

Gary Chapman: Pět jazyků lásky

Tuto již klasickou knihu nemohu nezmínit. Je dost možné, že už ji znáte, ale pokud náhodou ne, doporučuji to brzy napravit. Autor seznamuje čtenáře s pěti základními jazyky lásky, jejichž znalost je důležitá pro porozumění tomu, co kdo ve vztahu očekáváme a potřebujeme. Poznatky se hodí nejen pro partnerský vztah, ale pro vztahy obecně.

Každý z nás má potřebu být milován, máme ale odlišné způsoby, jak lásku vnímáme. Jakými jazyky lásky tedy máme ke svým blízkým promlouvat?

  • slova ujištění, kterými oceníme hodnotu toho druhého;
  • soustředěná pozornost, kdy se dokážeme vcítit do druhého a vyjádřit mu duševní blízkost;
  • jazyk darů, kdy si dáme záležet na tom, abychom druhému věnovali maličkosti, jež ho potěší;
  • skutky služby, při kterých druhého obklopíme praktickou péčí;
  • fyzický kontakt, kterým můžeme vyjádřit svou fyzickou blízkost a něhu.

Existuje dokonce verze této knihy, která je určena speciálně mužům – pod názvem Pět jazyků lásky pro muže.

KNIHU SI KUPTE ZDE

17007Gary Smalley: Láska, která vytrvá

Jak může vaše láska vytrvat přes všechna úskalí společného života? Na základě svých dlouholetých zkušeností Gary Smalley s humorem a otevřeností radí, jak lépe pochopit svého životního partnera, jak prohloubit manželskou komunikaci, jak vést uspokojivý sexuální život, jak řešit konflikty, jak se vyvarovat rozvodu – jak zbudovat lásku, která vytrvá.

Zvláště pak oceňuji kapitolu o tom, jak se vypořádat s hněvem. S tímto tématem jsem v knihách o manželství až na výjimky nesetkávám, přitom je pro fungující vztah klíčové.

„Teoretických knížek o manželství je mnoho, Gary Smalley nás však cílevědomě krůček za krůčkem vede k uskutečňování poznaného. Tento přístup se nám obzvlášť líbí, je totiž velice konkrétní – zmapování stavu, otázky, testy, vyhodnocení, návody, rady, zásady, které vedou ke změně. Je to neustálé povzbuzování: zkus to, jde to, vyviň úsilí, stojí to za to…“

Gita a Miloš Vyleťalovi, lektoři Manželských setkání

KNIHU SI KUPTE ZDE


H. Cloud, J. Townsend: Hranice v manželství

Kniha navazuje na titul Hranice (lze ale číst samostatně) a zabývá se tím, proč je důležité pro růst manželství vytyčit zdravé meze.

Úvodní část tvoří kapitola o tom, co to vlastně zdravé hranice jsou a jak je uplatňovat.

Dále se kniha zabývá se hodnotami, které je potřeba v manželství střežit (láska, věrnost, soucit, odpuštění atd.). Velká část je pak věnována řešení konfliktů – a to jak v případě, že partner respektuje naše hranice, tak i tehdy, pokud se partner hranicím vzpírá.

Závěrem se autoři věnují tomu, jak vyhnout zneužívání hranic v manželství.

Kniha je určena jak těm, kteří chtějí zlepšit své manželství, svobodným, kteří se na ně chtějí připravit, i rozvedeným, kteří by se v novém vztahu rádi vyhnuli starým chybám.

KNIHU SI KUPTE ZDE

125133

Gary Chapman: Čtyři období manželství

Podobně, jako se v přírodě střídají roční období, tak i v každém partnerském vztahu můžeme sledovat události a zákonitosti, které mají vliv mít vliv na jeho vývoj.
Pokud se nám podaří během změn ve vztahu reagovat správně, můžeme vztah udržet v optimismu jara či léta. Při nevhodných reakcích pak naopak vznikají konflikty, ve kterých pocítíme chlad a odcizení.

Kniha je založena na mnohaleté poradenské zkušenosti autora a dává nám nahlédnout do jednotlivých životních období, která s sebou nesou různé emoce, postoje, způsoby jednání i atmosférou vztahu. Autor poukazuje na výhody i úskalí jednotlivých období a snaží se vyvést naši cestu zpět k těm radostnějším etapám spolužití. Kromě precizní definice jednotlivých období přináší velice hluboké vhledy do řešení konfliktních situací i nedorozumění.

KNIHU SI KUPTE ZDE

17022Kevin Leman: Sex začíná v kuchyni

Kniha s provokativním názvem zdaleka není jen o sexu. Je to především čtivá, vtipná kniha, jak je ostatně u tohoto autora zvykem. Kevin Leman je psycholog a zároveň skvělý komunikátor, který napsal řadu titulů, z nichž u nás nejznámější je nejspíš kniha Sourozenecké konstelace.

V knize Sex začíná v kuchyni pak rozebírá

  • proč se každé manželství čas od času dostane do potíží;
  • jakou roli hraje v vztahu pořadí narození v našich původních rodinách;
  • že se nám sice nepodaří změnit druhého člověka, ale můžeme pracovat na vlastní změně;
  • proč se vyhnout nebezpečným a destruktivním vztahovým „hrám“;
  • jak porozumět sexualitě a potřebám svého partnera.

Nejraději na Lemanovi mám jeho otevřenost a humor, se kterým je schopen psát o citlivých tématech.

KNIHU SI KUPTE ZDE

[wysija_form id=“2″]

Tagy příspěvků:
, ,