10 vánočních filmových tipů

V tomto výčtu vánočních filmů jistě nenajdete všechny své oblíbence. Nezařadila jsem například dnes již klasiku Sám doma, filmy našeho dětství Tři oříšky pro Popelku či Mrazík, romantickou Lásku nebeskou ani bláznivého vánočního Mr. Beana… a řadu dalších. Všechny vánoční filmy se sem zkrátka nevešly. Snažila jsem se sestavit seznam snímků tak, aby uspokojil různé typy diváků: najdete zde filmy romantické, válečný film, několik komedií, animovaný film, fantasy, filmy rodinné i čistě pro dospělé… a dokonce i na thrillery dojde. Tak jdeme na to.

Příběh zrození

USA, 2006, 96 min, dramavánoce 11

Lyricky natočený biblický příběh o narození Ježíše je pro vánoční čas logickou volbou. Nečekejte od něho strhující děj, ostatně všichni víme, jak to dopadne. Občas je v něm cítit napětí mezi snahou zachovat biblickou přesnost a zároveň vytvořit zajímavé charaktery, které nebudou vypadat na plátně prkenně – což se ne vždy daří.

Marie (Keisha Castle-Hughes), které bylo v době natáčení šestnáct let), sama ještě dítě, se vyrovnává s dospělým úkolem porodit Mesiáše a postupně se rozvíjí její láska k manželovi, kterého jí vybrali rodiče. Ovšem opravdovým hrdinou se zdá být spíše Josef (Oscar Isaac), u něhož ve filmu vidíme jak jeho obětavost a oddanost, tak i bolest a pocity zrady.

Přes všechnu snahu tvůrců o autenticitu se člověk musí přece jen pousmát nad tím, jak je vše, včetně porodu, pěkně čisťounké, a nad oblíbenými nesmysly, jako že se tři mudrci objeví u malého Ježíše hned v tu noc, co se narodí, místo o pár měsíců či let později.

Celkově je film příjemným zážitkem, vhodným pro celou rodinu, a dobrý připomenutím toho, proč vlastně Vánoce slavíme.

Zázrak v New Yorkuvánoce 9

USA, 1947, 96 min, drama/komedie

Tato americká klasika se odehrává mezi Díkůvzdáním a Vánocemi a točí se kolem Krise Kringla (Edmund Gwenn), Santy z obchodního domu, který tvrdí, že je skutečným Santou Clausem. Občas má praštěné nápady – posílá zákazníky do jiných obchodů, když usoudí, že tam najdou lepší zboží. Stane se velkou senzací, ale jeho poněkud cynickou nadřízenou Doris (Maureen O´Hara) znepokojuje, že stále trvá na tom, že je pravým Santou. Když Kringl odmítne říci její dceři Susan, že je obyčejným člověkem, Doris ho vyhodí, protože se bojí, že by mohl někomu ublížit. Neurotického psychologa navíc napadne poslat ho do blázince. Případu se ujme právník, odhodlaný u soudu dokázat, že Kringl je skutečný Santa.

Zázrak v New Yorku je opravdovou vánoční klasikou: je to film vtipný, dojemný, s roztomilou holčičkou, dobráckým Santou a plný víry ve splněná přání. Zkrátka ideální vánoční kombinace.

vánoce 4Šťastné a Veselé

Francie/Německo/Velká Británie/Belgie, 2005, 115 min, drama

Francouzský film inspirovaný skutečným příběhem, nebo spíše několika příběhy, se odehrává během 1. světové války, v prosinci 1914. Vojáci na německé straně a na francouzsko-britské jsou v zákopech – a pak přijdou Vánoce. Jejich velitelé se spontánně domluví na dočasném příměří, aby vojáci místo vzájemného zabíjení oslavili narození Spasitele. Proběhne dokonce společná mše vedená skotským knězem.

Hrůzy zákopové války, ve které byl poprvé použit bojový plyn a během které zahynulo více než 17 milionů lidí, přibližuje film originálním způsobem. Otevírá také otázku, jakou roli vlastně má hrát naše víra v takových vyhrocených situacích.

Vzhledem k násilí a krátké nahé scéně se film hodí spíše pro starší děti. Není to zrovna typicky příjemný vánoční film, ale působivý způsobem ukazuje, že i uprostřed těžkých událostí se může projevit lidskost, vzájemnost a porozumění.

snoopyVánoce

USA, 1965, 25 min, animovaný/rodinný

Vánoce nejsou pro Charlieho Browna nijak oblíbeným svátkem. Odpuzuje ho komercionalizace, která je s ním spjatá. Jakoby všichni zapomněli, proč vlastně Vánoce slavíme – a tak se Charlie snaží objevit, jaký je vlastně jejich skutečný význam. Lucy mu navrhne, aby se ujal režírování vánoční divadelní hry. To je pro něho ale zdrojem dalších frustrací.

Charliemu nakonec pomůže jeho kamarád Linus. Jeho způsob, jak mu vysvětlí, k čemu ty Vánoce vlastně jsou, je nezapomenutelný – a já vám ho nebudu prozrazovat.

Ačkoliv měl tento kousek premiéru již v roce 1965, jeho kouzlo nijak nezestárlo. Je vtipný, má skvělou muziku a baví napříč generacemi.

vánoce 5The Bishop´s Wife

USA, 1947, 109 min, komedie/romantický

Biskup Henry Brougham (David Niven) se zoufale snaží získat peníze na stavbu nové katedrály. Přitom zanedbává svou krásnou manželku (Loretta Young) i svou dcerku. Modlí se za Boží vedení a v odpověď na jeho modlitbu je mu z nebe seslán anděl jménem Dudley (Cary Grant), anděl z nebes. Ten ho však zaskočí tím, že začne se zanedbívanou Julií flirtovat. Ta si to nechává líbit, protože, ruku na srdce, které ženě by se vedle Caryho Granta nepodlomila kolena 🙂 Žárlivý Henry se tedy snaží svého nevítaného hosta zbavit a nekonvenční milostný trojúhelník je na světě. A postupně mu dochází, na čem mu vlastně doopravdy záleží…

Film se dočkal v roce 1996 remaku pod názvem Kazatelova žena, s kouzlem původního snímku se ale nedá srovnat. Pokud si chcete film užít, nehledejte v něm nějakou teologickou přesnost. Je to příjemný, vtipný a vřelý snímek s bláznivou zápletkou a nese v sobě překvapivou hloubku. Navíc se můžete těšit na skvělé herecké výkony.

vánoce 14Otec prasátek

Velká Británie, 2006, 189 min, drama/rodinný/fantasy/komedie

Film natočený podle knihy Terryho Prachetta vás zavede do fantazijní Zeměplochy. Před Svátkem prasečí hlídky, což je ekvivalent pozemských Vánoc, zmizí Otec prasátek, tlustý muž v červenobílém oblečení, a hrozí tak, že budou děti bez dárků. Do věci se odvážně vloží dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery), která požádá o pomoc svého dědečka Smrtě (Ian Richardson). Postupně se zjistí, že jsou do věci zapleteni mágové a jejich myslící stroj Hex a také člen Cechu vrahů jménem Jonatán Časnačaj  (Marc Warren).

Zajímavostí filmu je, že se v něm v cameo roli objeví autor knižní předlohy Terry Prachett – jako majitel hračkářství, ve kterém Smrť koupí dřevěného koníka.

Otec prasátek není typický vánoční film a už vůbec se nehodí pro malé děti. Je to ale jeden z mála fantasy filmů, který mě bavil. Je totiž nesmírně vtipný, skvěle zahraný a navíc s úžasnými kostýmy.

439-2Život je krásný

USA, 1946, 130 min, drama/rodinný/romantický

Na Štědrý večer chce nešťastný George Bailey (James Stewart) z vlastní vůle ukončit život. Modlí se za něj ale řada lidí, a proto nebe pošle na Zem Clarence (Henry Travers), anděla druhé třídy, aby mu pomohl. Nejprve se společně podívají na to, jak probíhal Georgeův život: kolika lidem v městečku Bedford Falls během dlouhých let prokázal laskavost. Setkáme se také s hlavním záporákem, zahořklým, chamtivým podnikatelem Henry F. Potterem (Lionel Barrymore), a s Georgeovou láskou Mary Hatch (Donna Reed). George pak dostane od Clarence možnost uvidět, co by se stalo, kdyby nebyl na světě…

Film existuje i kolorované verzi, ale podle mého názoru je lepší si ho užít tak, jak byl natočen, tedy černobílý. Ve své době, která přála spíše filmům v noir stylu, nebyl film moc úspěšný, během let si však získával stále více fanoušků a nyní patří k vánoční klasice.

Středem poselství filmu je jedinečnost a důležitost každého lidského života a to, že stojí za to být laskavý na druhé lidi, protože se vám to vrátí, když to budete nejméně čekat. Život je krásný je film pozitivní, povzbudivý a tak trochu kýčovitě dojemný – což mu o Vánocích rádi odpustíme.

vánoce 3Nezvaný host

USA, 1994, 92 min, komedie/krimi/drama

Když zloději Gusovi (Denis Leary) nevyjde vykradení jednoho domu, vezme si na útěku před policií rukojmí. Ovšem to se kapku přepočítal. Caroline (Judy Davis) a Loyd (Kevin Spacey), které drží v jejich vlastním domě, totiž právě prožívají manželskou krizi. Jejich slovní přestřelky tak přebíjí tak trochu marnou Gusovu snahu vydobýt si pistolí autoritu. Navíc mají syna Jesseho, který se chce svých děsných rodičů zbavit a plánuje utéci s Gusem. Postupně se z únosce stává ten, kdo se snaží všechny usmířit. Vše vrcholí slavnostní vánoční hostinou, na kterou se dostaví protivní příbuzní se svými vlastními problémy. Otrlý lupič má brzy všeho plné zuby.

Tato černá, poněkud drsná komedie je sice docela předvídatelná, ale na zábavnosti jí to nic neubírá. A možná, jen možná, že se v některých těch rodinných hádkách tak trochu poznáte…

vánoce 8Vánoční prázdniny

USA, 1989, 93 min, komedie

Když se otec  rodiny Clark Griswold (Chevy Chase) rozhodne, že letos bude mít jeho rodina pořádné, tradiční rodinné Vánoce, jeho manželka  a děti na to shovívavě přistoupí. Ještě ale neví, že je čeká nekonečný řetěz katastrof. Protože v tomto filmu platí, že co se může pokazit, to se zaručeně pokazí. Ať už je to cesta do lesa za dokonalým obřím stromečkem, 25 000 venkovních žárovek, obrovské dárky, hromada příbuzných – brzy je jasné, že se Clark snaží do jedněch Vánoc nacpat až moc vánoční „radosti“. A to nemůže dopadnout dobře…

Asi každý jsme někdy zažil nějakou tu vánoční katastrofu – vzpomínám například, jak nám na vánočním stole vzplanul po měsíci již poněkud seschlý adventní věnec… Je veselé koukat na to, jak se podobné katastrofy pro změnu dějí někomu jinému, navíc když jsou dovedeny ad absurdum. V předvánočním stresu může tedy tato komedie sloužit jako osvěžující odlehčení.

vánoce 2Smrtonosná past 2

USA, 1990, 124 min, thriller

První dva díly série Smrtonosné pasti se odehrávají o Vánocích, mám ale raději dvojku, která mezi akčňáky patří k nadprůměru.

John (Bruce Willis), policista, který má dovolenou, se těší na pohodové Vánoce a jde na letiště vyzvednout manželku Holly (Bonnie Bedelia), která sem míří z Los Angeles. Letiště ale padne do rukou teroristů, kteří nejsou žádní amatéři. To se ale přepočítali, protože když jde o život Johnově rodině a navíc i stovkám dalších pasažérů, které teroristé drží jako rukojmí, John se vážně naštve… Bruce Willis se jako vždy nevzdává a zloduchům jde pořádně po krku. Navíc stíhá střílet vtipné hlášky, které snad ještě lépe vyznějí v českém dabingu.

Děj vás strhne natolik, že mu odpustíte i nějaké to škobrtnutí v logice děje. Má také řadu dobrých vedlejších postav, což nebývá u filmů tohoto typu zvykem. Pokud si tedy chcete odpočinout od dojemných filmů a přesto si pustit něco „vánočního“, Smrtonostná past je dobrá volba.

A jaké jsou vaše oblíbené vánoční filmy?

Tagy příspěvků:
, ,